Plazhet e mahnitshme dhe turizmi në rritje do të thotë se vlerat e pronave pritet të rriten. Zbuloni pse investimi në pasuritë e paluajtshme në Rivierën Shqiptare është një ide e shkëlqyer.

Pse duhet të investoni në pasuri të paluajtshme në Rivierën Shqiptare

 

Investimi në pasuri të paluajtshme është konsideruar prej kohësh një rrugë e besueshme për akumulimin e pasurisë dhe të ardhurat pasive. Riviera shqiptare, me peisazhet e saj bregdetare, industrinë në zhvillim të turizmit dhe klimën e favorshme të investimeve, është një destinacion bindës për investime në pasuri të paluajtshme. Ky artikull eksploron arsyet kryesore për të konsideruar investimin në këtë pjesë piktoreske të Shqipërisë.

 

Potenciali për rritjen e vlerës së pronës

Riviera shqiptare ka përjetuar rritje të ndjeshme të vlerës së pronave gjatë dekadës së fundit. Sipas  Monitor.al, çmimet e pronave në rajonin bregdetar kanë shënuar një rritje prej te paktën 25% në periudhën 2023-2024.[1] Kjo rritje është nxitur nga një rritje në turizëm, rritje e investimeve të huaja dhe një interes më i gjerë për destinacionet më pak të njohura të Mesdheut.[2] Ndërsa Shqipëria vazhdon të njihet si një vend i dëshirueshëm për turistët dhe emigrantët, vlerat e pronave pritet të rriten më tej, duke u ofruar investitorëve një potencial të fortë për vlerësimin e kapitalit.

 

Kërkesa e rritur për akomodim

Turizmi në Rivierën Shqiptare ka përjetuar një rritje të jashtëzakonshme, duke çuar në rritjen e kërkesës për akomodim.[3] Sipas Financial Times, vija bregdetare e Shqipërisë është bërë një destinacion popullor për vizitorët nga e gjithë Evropa, duke rezultuar në një rritje të konsiderueshme të bizneseve të qiradhënies dhe të mikpritjes.[4] Kjo kërkesë në rritje u ofron investitorëve të pasurive të paluajtshme mundësi të shumta për të përfituar nga të ardhurat nga qiraja, pasi turistët kërkojnë strehim afatshkurtër gjatë sezonit të pikut të udhëtimeve. Gjithashtu, rritja e fluksit të turistëve kontribuon në ekonominë lokale, duke mbështetur bizneset dhe zhvillimin e infrastrukturës.

 

Procesi i thjeshtuar i blerjes

Investimi në pasuri të paluajtshme në rivierën shqiptare është bërë më i lehtë për shkak të reformave të fundit që synojnë thjeshtimin e procesit të blerjes. Këto reforma e kanë bërë blerjen e pronave më të aksesueshme për investitorët e huaj, duke reduktuar burokracinë dhe duke përmirësuar procedurat ligjore të përfshira në blerjen e pasurive të paluajtshme.[5] Si rezultat, blerësit mund të presin një proces më të lehtë transaksioni dhe transparencë më të madhe kur merren me blerjet e pronave.

 

Çmimet Konkurruese

Një nga avantazhet kryesore të investimit në Rivierën Shqiptare janë çmimet konkuruese të pasurive të paluajtshme. Krahasuar me destinacionet e tjera mesdhetare, çmimet e pronave në Shqipëri janë dukshëm më të ulëta, duke e bërë atë një opsion tërheqës për investitorët që kërkojnë mundësi investimi të përballueshme.[6] Kjo përballueshmëri shtrihet përtej çmimeve të pronave në koston e përgjithshme të jetesës, duke e bërë më të lehtë për investitorët të mirëmbajnë dhe menaxhojnë pronat e tyre duke maksimizuar fitimin e tyre nga investimi.

 

Aksesi i lehtë në tregun evropian

Vendndodhja strategjike e Shqipërisë në bregdetin e Mesdheut u ofron investitorëve akses të lehtë në tregun europian. Me afërsinë e saj me Italinë dhe Greqinë, Riviera Shqiptare shërben si një portë për në rajonin më të gjerë evropian. Ky akses jo vetëm që tërheq turistët, por gjithashtu u ofron investitorëve një treg më të gjerë për pronat me qira dhe shitjet e pronave në të ardhmen.

 

Konkluzioni

Investimi në pasuri të paluajtshme në Rivierën Shqiptare paraqet një mundësi unike për të hyrë në një treg me rritje të shpejtë e me potencial të fortë për rritjen e vlerës së pronës. Me rritjen e kërkesës për akomodim, një proces të thjeshtuar blerjeje, çmime konkurruese dhe akses të lehtë në tregun europian, Riviera Shqiptare është gati të bëhet një destinacion i kërkuar si për investitorët ashtu edhe për turistët. Duke marrë parasysh këta faktorë, investitorët mund të marrin vendime të informuara dhe të përfitojnë nga mundësitë që ofron ky rajon.

Për më tepër informacion rreth investimit në pasuri të palujtshme në Rivierën shqiptare vizitoni www.realpas.al ku mund të njiheni me tipologji të ndryshme pasurish që mund të shërbejnë për këtë qëllim.